Wat is kinderyoga?

Wie bij kinderyoga denkt aan een uur lang stille en vooral mediterende kinderen komt in mijn lessen bedrogen uit.

Kinderyoga is een combinatie van yoga en spel waarbij plezier voorop staat. Tijdens de les maken de kinderen spelenderwijs kennis met yoga.

Door een combinatie van oefeningen, dans, expressie en spel wordt yoga een waar avontuur.

Opbouw van een les kinderyoga

Iedere les is opgebouwd binnen een thema.  Het thema is aangepast aan de leeftijd en de belevingswereld van de groep.  
We gaan bijvoorbeeld met piraten mee op reis, belanden in de middeleeuwen of gaan op vakantie. Andere avonturen zijn bijvoorbeeld in de jungle, spelen in een musical, drakenland of een dag als superheld.

We starten iedere les met een activiteit om in de sfeer van de les te komen.  Deze vervolgen we met een warming-up. Dit kan een dans zijn, maar ook oefeningen naar aanleiding van een verhaal, liedje of versje.

Tijdens de leskern besteden we uiteraard veel aandacht aan verschillende yogahoudingen afkomstig uit de Hatha yoga. Deze zijn afgestemd op het thema. Afgewisseld door diverse spelvormen.
Deze houdingen kunnen individueel uitgevoerd worden, maar er zijn er ook die samen met een of meer kinderen gedaan worden.

De les wordt afgebouwd door een ontspannende oefening, dit kan ook kindermassage zijn, en sluiten we af met een creatieve opdracht en/of kringgesprek.

Tijdens kinderyoga wordt er spelenderwijs aan zelfbewustzijn, lichaamsbesef en zelfvertrouwen gewerkt.  De kinderen leren op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Er is geen competitie.  De kinderen voeren de verschillende oefeningen naar eigen kunnen uit. Iedereen is uniek en dat mag!

Binnen de kinderyogalessen van Lente Lente vind je regelmatig ook invloeden terug afkomstig uit Rots & Water en SOVA (Sociale Vaardigheidstraining).