Ervaringen

Uiteraard vind ik het altijd fijn om te horen hoe mensen mijn yogalessen ervaren!
Ik vind het natuurlijk erg leuk en een hele eer dat de onderstaande personen mij toestemming hebben gegeven om hun reactie op deze website te plaatsen!


Februari 2014

Fraukje,

Je hebt een aantal gastlessen verzorgd op de talentencampus Venlo. Voor veel kinderen was dit een eerste ervaring met Yoga. Het was een goede ervaring!
Je hebt klassikale lessen gegeven. Dit is vaak wat lastiger voor dit soort lessen omdat je toch ook kinderen erbij hebt zitten die er helemaal niets mee hebben. Toch heb je ze heel goed weten te motiveren om de lessen op een goede manier te volgen. Wat de kinderen aansprak was het thema waarin je de lessen verpakte. Je merkt dat kinderen tijdens de les die je geeft een bepaalde rust over zich krijgen. Ze leren mogelijkheden van hun eigen lichaam. Ervaren hoe belangrijk een goede ademhaling is en dat dit invloed op je functioneren heeft.
Er waren verschillende kinderen die aangaven bepaalde oefeningen heel fijn te vinden.
Het zou voor een aantal kinderen goed zijn om hier vaker les in te krijgen of in ieder geval herinnerd te worden aan hetgeen ze geleerd hebben!
Al met al waren het erg leuke, leerzame lessen waar we je graag nog eens voor terugzien.

Groetjes Eveline Scholtens
Groepsleerkracht Talentencampus


Oktober 2013

Hallo Fraukje,

Uit de evaluatieformulieren bleek dat mijn collega’s gisteren erg genoten hebben van jouw workshop. De volgende opmerkingen stonden op de evaluatieformulieren:  “Interessant, veel praktische tips, goed bruikbaar in de praktijk, leuk en praktisch, de les van Fraukje was heel duidelijk en gezellig, inspirerend, direct toepasbaar in de praktijk, wat een leuke , enthousiaste Fraukje. Vol overgave: super!, leuke ideeën, veel praktische tips,erg bruikbaar.”
Waarschijnlijk had je dat ook al gemerkt: twee keer een applaus voor een workshopleider ........geeft al voldoende aan..

Gees en Mirella (leerkrachten groep 1-2 Dynamiek Scholengroep)


Super!

Wat heerlijk om te zien hoe iemand opgaat in zijn passie.
Het lijkt me heerlijk voor kinderen om zich zo te ontspannen bij een les.
Ik wist er nog niet veel van maar je hebt mij veel nieuws laten zien.
Vooral dat woordje RUST. Ik zal er vaak aan terugdenken en mij verder verdiepen in boekjes die ik aan ga schaffen.
Ga zo lekker verder met genieten en breng dat over op anderen!!!!!!!!!

Groetjes Christien (leerkracht groep 1-2 Dynamiek Scholengroep)


 

September 2013

Hoi Fraukje,

Ik vind yoga vooral heel fijn omdat je er vanzelf helemaal relaxt van
wordt. Je hoeft niet de beste te zijn of het zo goed mogelijk te doen.
Op school moet je dat vaak wel, dus dan is het lekker als dat even niet
hoeft. En het is ook altijd heel gezellig met de groep. Tegen de tijd
dat we uitgekletst zijn en met yoga beginnen is de les vaak al half
voorbij! Dit zijn eigenlijk ook de redenen waarom er op alle scholen
yogales moet worden gegeven. Je wordt er rustig, vrolijk en helemaal
ontstresst van. En dat is precies wat je nodig hebt als je je de hele
dag moet concentreren op school. En als yoga op school wordt gegeven kom
je ook af van het beetje oncoole imago. Als ik vertel dat ik aan yoga
doe word ik heel scheef aangekeken, omdat veel jongeren denken dat het
iets voor oude mensen is. Als iedereen op school zou weten wat yoga echt
is, zou niemand raar opkijken als je voor een proefwerk even een
yogaoefening doet om de spanning kwijt te raken en te concentreren.

Groetjes Sara


 

Juli 2013

Ik vind yoga fijn.
Ik word er heel rustig van op een leuke manier.
Nu weet ik ook wat ik moet doen als ik druk ben en ik heb er ook heel veel van geleerd.
Dankjewel voor deze fijne lessen.
Groetjes,
Evi

Lieve Fraukje,
Voor onze dochter van 10 jaar die ADHD heeft en daardoor druk van lichaam en geest, hebben we jou gevraagd voor therapeutische kinderyoga.
Dit om te proberen of we met yoga kunnen aanleren om op hele drukke momenten, actief, rust in het koppie te krijgen.
Vanaf het begin klikte het gelijk.
Je bent zeer kindvriendelijk, betrokken en warm van hart!
Dat maakt dat onze Evi goed naar je luistert en dingen van je aanneemt.
Jouw professionele en individuele aandacht heeft gezorgd dat Evi op een speelse manier maar wel effectief een aantal basisvaardigheden heeft aangeleerd waarop ze verder kan.
Bedankt voor je hartelijke en persoonlijke aanpak!!!!!!!
Ik wens je heel veel succes met het verwezenlijken van jouw droom om op deze manier veel mensen te bereiken!
July Dijkman (moeder van Evi)


Maart 2013

Ik vind de zonnegroet en “taart bakken” erg leuke oefeningen om te doen.
Juul Nijs (6 jaar)

Baer (4 jaar) kijkt graag bij anderen hoe zij oefeningen doen.
We merken dat Sjuul en Baer door de yoga leren samen oefeningen te doen, elkaar te helpen en voor elkaar opkomen.
Beide kinderen worden rustiger in gedrag na een yogales. Heerlijk ontspannen aan tafel zitten eten op maandagavond
Sjuul leert zich beter concentreren.
Baer oefent met ademhaling wat goed is omdat hij astmaklachten heeft.

Groetjes,
Christianne (moeder van Juul & Baer)


Februari 2013

Yoga is echt mijn hobby geworden. Ik ben elke keer blij als de week weer om is en ik weer naar de yoga mag gaan. We beginnen de les in kleermakers zit en leggen de hand op onze buiknavel. We ademen dan in en uit dat gaat via de buik. Meestal heeft de les een onderwerp wat we leuk vinden. Soms mogen we op de mat liggen en moeten we de ogen dicht maken. Fraukje vertelt dan een verhaaltje en wij stellen ons dan voor dat we er ook in het verhaaltje meespelen. Laatst had Fraukje mooie edelstenen bij zich en mochten wij er allemaal eentje uitzoeken en mee naar huis nemen. Op het einde van de les mogen we altijd kleuren. Fraukje heeft dan mooie mandala’s om in te kleuren. Ik vind het altijd erg jammer als de les weer voorbij is. De les maakt me vrolijk!
Tessa Giesen


Januari 2013

Ik dacht altijd dat yoga voor mij niks was, totdat ik Fraukje tegenkwam.

In haar had ik het vertrouwen. Zij gaf mij er een goed gevoel over.
De eerste oefeningen waren ontzettend moeilijk en ik had in de gaten dat ik zo verkeerd ademde.

Fraukje stelde me op mijn gemak en straalde veel energie uit (voor mij erg belangrijk).
Door haar goede uitleg en rustgevende houding kwam ik erachter dat yoga niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk goed is.
Je eigen lichaam voelen zodat je met je denkwijze één kan zijn.
Natuurlijk lukte mij dat niet zo goed, maar het gaf me wel het gevoel dat ik hiermee door moest gaan.
Fraukje leerde mij in de eerste les dat je goed op je ademhaling moet letten.
De dag erna op mijn werk moest ik veel bukken en knielen.
Ik kwam erachter dat ik verkeerd ademde waardoor ik veel bijgeluiden maakte.
Ik ben dan toch op mijn ademhaling gaan letten en ik merkte al vlug dat het allemaal beter ging.
Maar ik ben er nog lang niet.
De eerste stap is gezet en ik weet zeker dat ik door Fraukje en haar yoga zeker mijn innerlijke rust terug krijg en er ook lichamelijk fitter uit kom.

Fraukje alvast bedankt.

Angelique


Reactie naar aanleiding van de proefles in Venlo-Blerick op 26 november 2012
Bedankt voor de leuke proefles, het voldeed helemaal aan mijn verwachtingen!
Het leuke aan yoga is, dat kinderen geen trucjes hoeven te doen en niet hoeven te presteren,
zoals bij gymnastiek. Alles wat ze doen, is goed en dat vergroot het zelfvertrouwen.
De fantasie wordt gestimuleerd en er wordt veel plezier beleefd aan bewegen.
Ze leren dat ze niet altijd druk en gek hoeven te doen om het leuk te hebben.
En met je lange, golvende blonde haren en je zachte stem ben je volgens onze meiden net een fee
of een prinses. Dat alleen al was betoverend genoeg! We komen dus zeker terug!
groetjes Miriam


Reactie BE ONe naar aanleiding van de les op 10 oktober 2012
Hallo Fraukje,
Het was een bijzondere beleving die proefles bij BE ONe, Kinderyoga?
Niet alleen de kinderen, maar ook "kijkende" ouders met en zonder sluier, jong en oud, alles ging meedoen!!!
Het werd door iedereen als zeer bijzonder ervaren en iedereen wil dit wel vaker!
Voor mij was bijzonder leuk dat inderdaad iedereen ging meedoen en dat het een homogene groep
werd, geweldig.
Sport kent geen grenzen! Maar jouw talent was voor een groot deel debet hieraan.
Mochten de gelden het eens toelaten, we zullen je zeker vragen een vervolg hieraan te geven.
Heel veel lieve groeten van alle deelnemers!
en van mij, Mimi.


Een aantal reacties vanuit obs de Peelhorst naar aanleiding van de les op 30 augustus 2012
"Het was heel leuk ik vond het echt echt leuk maar de zonnengroet het leukst. gr D."
"Ik vond het leuk voor al de zonnegroet want daar van werd ik rustig. gr J"
"Ik vond het kinderjoga super leuk het leukst was de zonnegroet en bedankt voor alles. groetjes W"
"Ik vond de kinderyoga super leuk ik vond de zonnegroet en de dans op muziek liefs D"



Enkele reacties van kinderen in Horst februari 2012
"Ik vond de yogales heel erg leuk!" Kari (8 jaar)
"Ik vond de yogales leuk. De zonnegroet vond ik het leukst." Maartje (7 jaar, bijna 8)


Reactie van een ouder naar aanleiding van therapeutische kinderyoga
Onze dochter van 7 jaar volgt nu bijna een jaar yoga bij Lente-Lente.
Het geeft haar rust en ontspanning op haar manier.
Ze had last van hoofdpijn en buikpijn en kan er nu op haar manier door de yoga mee omgaan.
Zo voelt zij zich een stuk beter in haar velletje.
Ze gaat met veel plezier naar yoga toe.
We hebben eerst individuele yoga gedaan en daarna in een groep.
Individueel ging hartstikke fijn echt op haar persoonlijk gericht en bij ons thuis in haar eigen omgeving.
En nu in de groep gaat het ook goed en dat is ook heel fijn.
Groetjes,
Alexandra