Yoga voor bijzondere kinderen

In de ogen van Lente Lente zijn alle kinderen en tieners bijzonder.

Maar niet ieder kind/iedere tiener ontwikkelt zich vanzelfsprekend.
Het kan zijn dat het kind geboren is met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Denk hierbij aan het syndroom van Down, Hoge- of lage spierspanning (Cerebrale Parese), Autisme,  ADHD en/of leermoeilijkheden.

Ook kan het zijn dat dit op de een of andere manier pas op latere leeftijd is ontstaan.
Deze kinderen/tieners hebben meer aan een bijzondere vorm van yoga: Yoga for the Special Child®.
Sonia Sumar is de grondlegger van Yoga for the Special Child®.

Yoga voor bijzondere kinderen is een manier om meestal individueel, maar afhankelijk van het kind/de tiener ook in een klein groepje, zeer bruikbare yogatechnieken aan te leren.
Afhankelijk van de mogelijkheden van het kind/de tiener wordt er via houdingen, ademhalingen, chanting en oog- en coördinatieoefeningen o.a. gewerkt aan ontspanning, soepeler en sterker worden, coördinatie en balans.
Herhaling is van belang. Door herkenning raakt het kind vertrouwd met de oefening en maak je het mogelijk om grenzen te verkennen, herkennen en misschien zelfs te verleggen. Wellicht pas na een paar weken, maanden of jaren.....niets is onmogelijk!
Het kind raakt in de loop van de tijd ook steeds meer vertrouwder/bewuster met het eigen lichaam.

Binnen deze vorm van yoga verken je samen met het kind/de tiener de mogelijkheden. Door grenzen te verkennen en herkennen kun je samen kijken of er vanuit vriendelijkheid meer mogelijk is.

Het is voor het kind/de tiener fijn als je er "blanco" in stapt. Geen verwachtingen, maar zeker ook vooral niet vanuit blokkades denken en werken.

Wil je er meer over weten? Heb je vragen? Neem gerust contact op.
Bij voldoende interesse kan er met één of meer groepjes gestart worden waarin gewerkt wordt a.d.h.v. de Yoga for the Special Child® methode.
Ook zijn er mogelijkheden voor individuele lessen.